Inrichting carpoolplaats Beneden-Leeuwen

Gepubliceerd op 11 april 2012
Inrichting carpoolplaats Beneden-Leeuwen

Voor de nieuwe rondweg van de Willem Alexanderbrug naar de Maas en Waalweg in Beneden-Leeuwen is de provincie Gelderland niet alleen op zoek gegaan naar een praktische oplossing voor het autoverkeer. De nieuwe N322 moest ook een aantrekkelijke Poort van Maas en Waal worden. Met het open, groene ontwerp van Würck Architecten uit Rotterdam heeft de bouwcombinatie Ballast Nedam-Van Gelder de opdracht voor de aanleg hiervan gekregen.

Om van de rondweg een aantrekkelijk traject te maken zijn kastanjebomen herplant, zorgt een schaapskudde voor de begrazing van het weiland langs de weg en zijn wandelpaden, geulen voor regenwateropvang en picknickplaatsen aangelegd. Viaducten, fietstunnels, kunstwerken en een bijzondere carpoolplaats maken het geheel compleet.

De carpoolplaats is aangelegd rondom een vijver en ingericht met strak vormgegeven elementen die het geheel een eigentijdse uitstraling geven. De moderne abri’s en fietsenoverkapping zijn geleverd en gemonteerd door Jan Kuipers Nunspeet. Om het open karakter van de omgeving te benadrukken zijn de abri’s en de overkapping voorzien van gehard en gelaagd glazen wanden en daken. De eenheid tussen de praktische- en natuurelementen komt ook terug in de cirkelvormige fietsenoverkapping naast de ronde vijver.

Gedurende het project is nauw contact geweest tussen Jan Kuipers Nunspeet, de architecten en de bouwcombinatie. De prettige samenwerking heeft een prachtig resultaat op geleverd waar alle partijen trots op kunnen zijn.

Terug naar het overzicht