Voetgangersbrug over het spoor, onze partner aan het woord....

Gepubliceerd op 11 februari 2016
Voetgangersbrug over het spoor, onze partner aan het woord....

In opdracht van ProRail hebben wij in Baarn een voetgangersbrug over het spoor gerealiseerd. VolkerRail heeft als onderaannemer zijn bijdrage geleverd aan de fundatie van dit project. Onderstaand hun verhaal:

Jan Kuipers Nunspeet heeft in samenwerking met VolkerRail en in opdracht van ProRail een voetgangersbrug gebouwd in Baarn. Deze voetgangersbrug maakte het mogelijk om in de nabijheid van deze brug twee onbewaakte spoorwegovergangen op te heffen waardoor voetgangers veiliger het spoor kunnen kruisen.

Uitdagingen bij dit werk waren de slechte bereikbaarheid van de locatie en het gebrek aan ruimte op de werkplek. De brug staat in een natuurgebied en verbindt twee bospercelen. De brug is om voorgaande redenen aangevoerd per trein en met behulp van een spoorkraan in onderdelen gemonteerd vanaf het spoor. Om zonder schade aan de omgeving de fundatie van de brug te realiseren hebben wij gebruik gemaakt van een nieuwe fundatiemethodiek. Deze methodiek bestaat uit het aanbrengen van stalen schroeffundamenten onder een traverse waarop de brughoofden konden worden gerealiseerd. In samenwerking met ondermeer het constructiebureau ABT is het gelukt een werkprotocol te ontwikkelen waardoor ProRail dit systeem heeft geaccepteerd. De fundamenten bestaan uit grote stalen schroeven die mechanisch in de grond worden geschroefd. Hierbij verdringen en verdichten wij de grond rond dit fundament. Het is dan ook mogelijk om met zeer weinig ruimtebeslag, trillingvrij en zonder schade aan de omgeving fundaties te realiseren. Het alternatief op deze locatie is zeer kostbaar en had veel verstoring van en schade aan de omgeving tot gevolg gehad.

Wij zijn erg blij met de constructieve wijze waarop Jan Kuipers Nunspeet in heeft gespeeld op deze nieuwe ontwikkeling. Zonder jullie vertrouwen en medewerking had dit fundament tenslotte niet toegepast kunnen worden. Dank jullie voor de samenwerking en voor wat ons betreft, op naar het volgende project!

Jeroen Nijhof
Van der Worp (VolkerRail)

foto Baarn fundering4
Foto Baarn fundering
IMG_7411
IMG_7417
IMG_7418
IMG_7440
IMG_7474 (3)
Terug naar het overzicht