Optima en Jive voor SBB Schweiz

Gepubliceerd op 25 juni 2014
Optima en Jive voor SBB Schweiz

De Zwitserse Spoorwegen (SBB) hebben 679 Optima etagerekken model 155/156 en 149 Jive voorvorkrekken besteld voor de inrichting van het nieuw te bouwen Velostation Bahnhof Aarau Süd.

Een paar jaar geleden mocht Jan Kuipers Nunspeet de eerste Optima dubbellaags fietsparkeersystemen leveren voor het Velostation bij Bahnhof Aarau. Door de toenemende populariteit van de fiets werd deze fietsenstalling al snel te klein. De SBB heeft daarom een nieuwe fietsenstalling aan de andere kant van het station gebouwd. Deze stalling gaat uiteindelijk plaats bieden aan 828 fietsen.

De nieuwe fietsenstalling heeft een bijzondere uitstraling met veel ronde vormen en een groenblijvende heg langs de bovenste etage. Ook de indeling van de ruimtes valt op door het gebruik van ronde vormen, verschillende niveaus en gescheiden loop- en fietspaden. In nauw overleg met de architect zijn de fietsparkeersystemen zo efficiënt mogelijk ingetekend en om zeker te weten dat alle fietsplaatsen goed bereikbaar zijn, is vooraf een projectleider naar Zwitserland gereisd om het project in te meten.
Om de ruimte zo optimaal mogelijk te benutten worden in de 2 overdekte lagen etagerekken geplaatst en op het dak is gekozen voor een enkellaags systeem. De fietsenrekken op het dak en op de begane grond zijn inmiddels geplaatst en deze etages zijn in week 26 feestelijk geopend. In week 29 zullen de resterende Optima etagerekken in de kelder worden geplaatst.

De keuze voor het Optima etagerek rek werd mede bepaald door de positieve ervaringen van de uitbater van het al bestaande velostation. Voor het Jive fietsparkeersysteem met voorvorkondersteuning werd gekozen nadat een adviseur in Nederland een aantal enkellaags systemen heeft getest.

Terug naar het overzicht