Houten banken voor Zaandams plein

Gepubliceerd op 18 februari 2014
Houten banken voor Zaandams plein

In opdracht van het gerenommeerde bouwbedrijf Braam & Minnesma heeft Jan Kuipers Nunspeet onlangs twee spiegel-identieke muurbanken geleverd en geplaatst te Zaandam. De muurbanken volgen de zigzagvormige lijn van een achterliggende muur en hebben een totale ontwikkelde lengte van circa 28 meter per stuk.

Op basis van bestek en tekeningen van de gemeente Zaandam, engineerde, produceerde en monteerde Jan Kuipers Nunspeet de zigzagvormige banken. De banken zijn opgebouwd uit thermisch verzinkte stalen steunen waarop hardhouten delen zijn geschroefd. Het geheel steunt constructief af op de betonnen muren middels een soort beddenhaaksysteem. De muren zijn vooraf door Braam & Minnesma aangebracht en bestaan in de kern uit een betonmuur, bekleed met natuursteen. In het metselwerk zijn ten behoeve van de bevestiging van de steunen, stalen hulzen aangebracht om de krachten op het metselwerk voldoende te kunnen spreiden.

De banken zijn op ongeveer 100 meter onderlinge afstand uit elkaar geplaatst op het plein Rozengracht Zaandam. Voor degenen die bekend zijn met de locatie; één bank is geplaatst ter hoogte van de V&D en de ander ter hoogte van de C&A. Binnen enkele maanden zullen daarbij nog twee stuks boombanken worden geleverd en gemonteerd. Deze banken worden in twee helften voorgemonteerd op de fabriekslocatie in Nunspeet. Met een vrachtwagen zullen beide helften naar Zaandam worden getransporteerd en op locatie worden geplaatst op betonpoeren.

Terug naar het overzicht