Fietsparkeren in de bergen

Gepubliceerd op 8 december 2016
Fietsparkeren in de bergen


Het station van Grenoble is de afgelopen jaren compleet gerenoveerd. De herinrichting van het stationsplein en de achterkant van het Franse station zijn nu gereed voor de laatste fase. Onze Franse vertegenwoordiger Altinnova SAS kreeg de opdracht om 1.100 dubbellaagse fietsenrekken Optima V7 te leveren en te plaatsen bij het station in Grenoble.

Grenoble wil zich profileren als fietsvriendelijke gemeente. In dit kader zijn er twee fietsenstallingen gebouwd bij het station, waardoor het station toegankelijker wordt voor de fiets. De stallingen moesten echt iets bijzonders worden en zijn onder architectuur gebouwd. Er is gekozen voor 2 rechthoekige stallingen (silo’s) van 7 verdiepingen met liften naar de platformen. De stallingen hebben een heel open structuur en zijn echte eye-catchers.

Het ontwerp van deze fietssilo’s bracht de nodige uitdagingen voor het plaatsen van de etagerekken met zich mee; de gangpaden hebben een helling van ruim 5 graden, de fietsplaatsen moesten onder een hoek van 45 graden geplaats worden, de bokken dienden bevestigd te worden op roosters en door een last-minute wijziging in de dikte van de draagbalken, werd de vrije hoogte minimaal voor het gebruik van etagerekken. In de 2 silo’s werden de fietsenrekken tot slot ook nog gespiegeld geplaatst.

Om verrassingen te voorkomen, hebben we in Nunspeet een proefrek gemaakt. Na productie zijn de onderdelen zijn vervolgens per silo en per verdieping gesorteerd aangeleverd, zodat er op locatie zo efficiënt mogelijk kon worden gemonteerd.

De twee silo’s vormen samen nu de grootste fietsenstalling met dubbellaagse fietsenrekken in Frankrijk. In combinatie met het naastgelegen Maison de Vélo, waar deelfietsen, fietsreparatie en fietskluizen beschikbaar zijn, heeft de gemeente Grenoble een flinke stap in de goede richting gemaakt en komen ze terecht in de top 5 van meest fietsvriendelijke Franse steden.

Klik hier voor meer foto’s van het nieuwe station van Grenoble incl. de nieuwe fietsenstalling.

grenoble 1
grenoble 2
IMG_4131 - kopie
IMG_4134 - kopie
Terug naar het overzicht