Biobased gebouwde fietsenstalling

Gepubliceerd op 12 maart 2018
Biobased gebouwde fietsenstalling

Onlangs realiseerde BAM-Wegen de aanpassing van de N18 tussen Lichtenvoorde en Varsseveld voor opdrachtgever Rijkswaterstaat.

Als onderdeel van het werk ontwierpen en leverden wij voor een nieuwe carpoolplaats 2 fietsenstallingen die voldoen aan de gestelde eisen voor “groen bouwen”. De uitdaging was om met een ontwerp te komen dat zoveel mogelijk uit ‘biobased’ materialen bestaat.
"Biobased” materialen worden gedefinieerd als materialen die geheel of voor een deel zijn samengesteld uit afbreekbare plantaardige stoffen. Voor de constructie pasten wij duurzaam vurenhout toe met een milieuvriendelijke “Woodlife HL-50” conservering. Deze moderne houtconservering is zonder gebruik van metaalzouten. In plaats van metalen fietsenrekken voor de stalling is gekozen voor houten fietsaanleunhekken met dezelfde materiaalspecificaties.

Voor het transparante deel (het dakvlak) was de “biobased” eis niet van toepassing. Om gewicht te besparen is er een heel lichte polycarbonaat dakbedekking met golfprofiel toegepast, maar een uitvoering met meer solide dakplaten of een “groen- of sedum” dak is ook goed denkbaar.

IMG_0871
IMG_0880
Terug naar het overzicht